Alsó-felső fogsor

Kivehető fogpótlásokat /fogsorokat/ abban az esetben alkalmazunk, amikor a fogívben a maradó fogak száma nem elegendő nagymértékben meggyengültek, ahhoz, hogy fix pótlást készítsünk.

A kivehető fogpótlásoknak 2 nagy csoportja van:

  • Részleges lemezes fogpótlás (lehet rögzített résszel kombinált is)

  • Teljes lemezes fogpótlás


A kombinált lemezes fogpótlás 2 részből áll:

  • Fix rész

  • Kivehető rész

 

Ebben az esetben a szájban van még meglévő fog, melyre fogpótlást rögzíthetünk /ez fogja a fogpótlás fix részét képezni/, de a meglévő fogak száma mellett nagyfokú foghiány is mutatkozik, melynek pótlására a fogtechnikus készít egy kivehető fogpótlást. A kivehető fogpótlás különböző megoldásokkal illeszkedhet majd a fix pótláshoz, ezzel is biztosítva a fogpótlás stabil helyzetét a szájban. A kivehető rész könnyen eltávolítható, ezért a páciens könnyen tisztán tudja tartani.

Fix rész:

A fix rész koronából vagy hídból áll.           Anyagát tekintve készülhet kerámiából, fém+kerámia együtteséből.

Kivehető rész elemei:
Alaplemez:
az alaplemez az ínyre fekszik fel. Anyaga lehet fém, műanyag vagy adott esetben mindkettő. Szerepe az elhorgonyzás, a műfogak és a műíny közös egységbe foglalása, a protézis megtámasztása, és a rágónyomás közvetítése.
Műfogak:
Szerepük a hangképzés és a rágás. A legtöbb esetben mű-anyagból készülnek, de ettől eltérően anyaguk lehet porcelán is.
Műíny:
Szerepe a fogak egységbe foglalása és az alaplemezhez rögzítése. Anyaga műanyag (rózsaszín akrilát, amely a természetes íny színéhez hasonlít).
Elhorgonyzási eszköz:
szerepe az elmozdító erők kivédése. Különböző elhorgonyzási eszközök állnak rendelkezésre pl.: kapcsok, speciális rejtett elhorgonyzások, előre gyártott billenés gátlók, stb..