gallery/tn_dsc_2368
gallery/tn_dsc_2444

Fogorvosi rendelő és fogtechnika 

egy helyen !

gallery/beck2
gallery/fogt

ÜDVÖZÖLJÜK A 

ZSOLNAI-DENT BT

HONLAPJÁN

gallery/fon1

A fogkő színe nagymértékben függ az általunk elfogyasztott különböző ételektől és italoktól, ill. a szájüreggel érintkező anyagoktól pl.: kávé, dohányzás, tea, kóla stb. 


A fogkő folyamatos gyulladást tart fenn, melynek legáltalánosabb jelei a vörös, duzzadt, vérző, fájdalmas fogíny. Az el nem távolított fogkő az íny és a fog között tasakot képez, ezáltal a gyulladás a mélyebb tartószövetekre is ráterjedhet. Csontpusztulás alakulhat ki, melynek következtében a fogak kilazulnak, és elveszthetők. 

A fogkővet elhelyezkedését tekintve 2 nagy csoportra osztjuk:

  • Íny feletti fogkő (supragingivális): - szabad szemmel jól látható, színe sárgás vagy sötétebb árnyalatú.

  • Íny alatti fogkő (subgingivális):- szabad szemmel nem látható, ezért a páciensek többsége nem is tudja, hogy íny alatti fogköve van. Színe barna vagy fekete


A fogkő eltávolítása a legalapvetőbb fogászati kezelések közé tartozik, mellyel segíthetjük a gyulladt íny gyógyulását, és a fogágybetegségek megelőzését. A beavatkozás fájdalommentes, de járhat némi kellemetlenséggel. Szükség esetén érzéstelenítőt adunk a páciensnek. A fogkő eltávolítását ultrahangos depurátorral végezzük, mely ma a legkíméletesebb beavatkozási mód egyike. Az ultrahang, mint a nevében is szerepel ultrahangos rezgéseket bocsájt ki, mellyel a fogköveket apró „ütésekkel” lepattogtatjuk a fogfelszínről, a zománcréteg károsítása nélkül. Az ezután keletkező érdes felszínt simává polírozzuk. 

A fogkő eltávolítás után fogunk érzékeny lehet, ez általában 3-5 nap alatt megszűnik, de használhatunk érzékenységet csökkentő fogkrémet is.

A fogkőlevétel fél évente esedékes, de előfordul, hogy ritkábban vagy gyakrabban (egyéntől függően) kell elvégezni.

gallery/fogkő

Fogkőeltávolítás

A fogkő a fogon lerakódott, el nem távolított dentalis plakkból (lepedék), baktériumokból és ásványi sókból  áll össze. Fogmosással eltávolítani már nem lehet.