gallery/tn_dsc_2368
gallery/tn_dsc_2444

Fogorvosi rendelő és fogtechnika 

egy helyen !

gallery/beck2
gallery/fogt

ÜDVÖZÖLJÜK A 

ZSOLNAI-DENT BT

HONLAPJÁN

gallery/fon1

Cirkónium fogpótlások

 

Manapság egyre elterjedtebbek az úgynevezett „cirkon”, azaz cirkónium- dioxidbólkészült koronák. A cirkónium a fémek csoportjába tartozik, egy roppant kemény, szilárd anyag. A cirkónium-oxid egyfajta kerámia, de a hagyományos porcelántól eltérő tulajdonságokkal rendelkezik: megőrizte a cirkónium keménységét, de a fémektől eltérően fehér színe lehetővé tette az esztétikus pótlások előállítását. Előnye a fémekkel szemben, hogy fémallergiásoknál is alkalmazható, esztétikusabb, jobb mechanikus tulajdonságokkal rendelkezik.
 

 A cirkónium-oxid csak egy újfajta eljárással munkálható meg, a CAD/CAM technológia segítségével. A CAD/CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing) technológia sokkal pontosabb munkák elkészülését teszi lehetővé, ugyanis a tervezés és kivitelezés is számítógép segítségével történik. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a lenyomat alapján kiöntött mintát a gép egy lézer segítségével digitalizálja, erre egy szoftverrel virtuálisan megtervezhető a korona, amit végül egy számítógép vezérelt frézgép kifarag egy cirkontömbből. A CAD/CAM technológia olyan mikrométeres pontosságú fogművek elkészítését teszi lehetővé, ami számítógép nélkül nem volna lehetséges.

Készülhet csak a pótlás váza cirkónium-oxidból, majd erre az esztétikai igényeknek megfelelően a fogtechnikus porcelán leplezéssel látja el a vázat. Ezeket a pótlásokat magas esztétikai minőségük miatt az elülső fogak pótlására ajánljuk.

A CAD/CAM-es módszerek közül az egyik legújabb technika, amikor a teljes koronát a frézgép faragja ki a cirkónium-oxid tömbből. Ennek előnye, hogy nem szükséges leplezni, ugyanis főleg a hátsó régióban alkalmazható, ahol a funkció fontosabb az esztétikánál. Ebben az esetben nincs szükség a fémvázas koronáknál, hidaknál alkalmazott vázpróbára, hanem a lenyomat után a már kész korona beragasztható.